We kunnen een commissie verdienen met links op deze pagina, maar we bevelen alleen producten aan die we ondersteunen. – lees meer

Wat Is Pre-Workout, Hoe Gebruik Je Het En Is Het Goed Voor Je?

YFP Team 23 november 20223 minuten leestijd
Wat is pre workout hoe gebruik je het en is het goed voor je

Scoopie derbij?!

Pre-workout supplementen worden tegenwoordig steeds populairder. Steeds meer mensen maken er gebruik van. Het supplement geeft je energie voor tijdens het sporten. Het kan je helpen om beter te presteren, meer herhalingen te doen en meer gewicht toe te voegen.

Pre-workout bevat in de meeste gevallen veel cafeïne. Dit kan je de energieboost geven die je nodig hebt om nog net iets harder te trainen. Er zitten meer ingrediënten in het supplement en deze kunnen verschillende bijwerkingen veroorzaken waarvan je op de hoogte moet zijn. Maar eerst, voor de mensen die al overtuigd zijn van het gebruik van het supplement: hoe gebruik je pre workout?

Hoe gebruik je pre-workout

Neem het supplement een half uur voordat je gaat sporten. Je merkt niet meteen een effect, dus geef je lichaam wat tijd om de cafeïne op te nemen. Heb je een lange gymsessie? Neem het supplement aan het begin van de workout. Zo krijg je halverwege je sessie een boost.

We raden af ​​om pre workout in de avond te gebruiken, omdat dit de kwaliteit van je slaap negatief kan beïnvloeden door de cafeïne die je binnenkrijgt.

Normaal gesproken bevat een scoop pre-workout veel cafeïne (200 mg). Wanneer je het supplement voor het eerst gaat gebruiken, gebruik dan een kleine scoop. In het begin is ongeveer 150 mg cafeïne meer dan genoeg. Ben je al een zware koffiedrinker? In dit geval voel je misschien niet zoveel als je een kleinere scoop neemt. In dit geval kun je de volledige scoop doen.

Meng het supplement met 300 ml water en drink het op. Sommige mensen eten droog poeder, maar dit wordt niet aanbevolen.

Beste Pre-Workout

ABE Ultimate Pre-Workout

ABE Ultimate Pre Workout

Met de Pre-Workout van Applied Nutrition haal jij het maximale uit je training. De pre-workout geeft je een boost en zorgt ervoor dat jij net wat meer herhalingen kunt uitvoeren of net wat meer gewicht kunt tillen.

Bekijk op Bol.com

Ingrediënten

Cafeïne. Dit is het belangrijkste ingrediënt in pre-workouts. Cafeïne geeft je meer energie, meer focus en betere prestaties in het algemeen. Tot dusver ziet het er allemaal geweldig uit. Maar cafeïne kan ook een negatieve invloed hebben. Sommige mensen zijn gevoelig voor cafeïne en ervaren eerder de effecten:

 • Ongerustheid;
 • Spijsverteringsproblemen;
 • Verslaving;
 • Snelle hartslag;
 • Frequent urineren;
 • Slapeloosheid;
 • Spierafbraak;
 • Hoge bloeddruk;
 • Vermoeidheid.


In de meeste gevallen treden deze negatieve effecten alleen op als je een zware gebruiker bent. Lichte tot matige inname is meestal gunstig. Een scoop pre-workout bevat tussen de 150 mg en 300 mg cafeïne. Dit staat gelijk aan 3 koppen koffie, wat veel is. Ben je gevoelig voor cafeïne of twijfel je? Wees voorzichtig met je inname.

Bèta-alanine. Dit ingrediënt kan je helpen om intensievere oefeningen beter uit te voeren.

Creatine. Dit kan je helpen om meer kracht te leveren. Creatine geeft je spieren meer energie om samen te trekken. Dit kan je helpen om 1 of 2 herhalingen meer uit te voeren dan normaal.

Aminozuren. BCAA’s helpen je om de vetvrije massa te vergroten. Het is ook gunstig voor spiergroei en spierherstel.

Taurine. Dit is te vinden in verschillende soorten vlees van dieren. Het draagt ​​bij aan het metabolisme van vetten en is gunstig tijdens je training.

B-vitaminen. Deze vitamines geven je energie. Vitamine B12 ondersteunt de bloedaanmaak en vitamine B3 zorgt voor een gezonde huid.

Moet je pre-workout gebruiken?

Het is moeilijk om je een aanbeveling te geven, omdat elke persoon anders is. We raden je aan om met een arts te praten voordat je het supplement inneemt. Dit is overigens het advies voor alle supplementen die je gebruikt.

Je kunt veel voordelen ervaren tijdens je training wanneer je het supplement gebruikt. Het is echter goed om vooraf te controleren wat er in je scoop zit, voordat je hem inneemt. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor cafeïne of andere ingrediënten in het supplement.

Elke dag pre-workout?

Wanneer je het supplement elke dag inneemt, kan je lichaam een ​​tolerantie opbouwen. Dit betekent dat je lichaam went aan de hoeveelheid cafeïne en de andere ingrediënten. De voordelen zullen niet meer merkbaar zijn en je moet dan meer nemen om de voordelen te blijven opmerken. Dit wordt niet aanbevolen. We raden je aan om het supplement alleen te gebruiken als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, of als je een beetje moe bent en een extra boost nodig hebt.

Koffie als pre-workout

Pre-workout en koffie bevatten beide cafeïne, en toen ik 1 jaar geleden thuis trainde, gebruikte ik koffie als pre-workout. De koffie werkte prima, en het had niet de extra ingrediënten die pre-workout wel heeft. Koffie kun je dus zeker als pre-workout gebruiken.

Veelgestelde vragen

Dit supplement geeft je energie voor tijdens het sporten. Het kan je helpen om beter te presteren, meer herhalingen te doen en meer gewicht toe te voegen.

Negatieve effecten treden in de meeste gevallen pas op als je een zware gebruiker bent. Lichte tot matige inname is meestal gunstig. Een scoop pre-workout bevat tussen de 150 mg en 300 mg cafeïne. Dit staat gelijk aan 3 koppen koffie, wat veel is. Ben je gevoelig voor cafeïne of twijfel je? Wees voorzichtig met je inname. Overleg altijd met een arts voordat je een supplement gebruikt.

 • Ongerustheid;
 • Spijsverteringsproblemen;
 • Verslaving;
 • Snelle hartslag;
 • Frequent urineren;
 • Slapeloosheid;
 • Spierafbraak;
 • Hoge bloeddruk;
 • Vermoeidheid.
Neem het supplement een half uur voordat je gaat sporten. Je merkt niet meteen een effect, dus geef je lichaam wat tijd om de cafeïne op te nemen. Heb je een lange gymsessie? Neem het supplement aan het begin van de training. Zo krijg je halverwege je sessie een boost.

Misschien ook interessant
Intermittent fasting wat is het en hoe werkt het
Intermittent Fasting: Wat is het en hoe werkt het? YFP Team 3 december 20222 minuten leestijd

Intermittent fasting is een eetplan waarbij je periodes hebt dat je mag eten en periodes dat je helemaal niets eet. Uit onderzoek blijkt dat dit een effectieve manier is om je gewicht onder controle te houden of af te vallen. Maar hoe werkt het en is het wel goed voor je?

Het …

READ MORE
Intermittent Fasting: Wat is het en hoe werkt het? YFP Team 3 december 20222 minuten leestijd
Intermittent fasting wat is het en hoe werkt het

Intermittent fasting is een eetplan waarbij je periodes hebt dat je mag eten en periodes dat je helemaal niets eet. Uit onderzoek blijkt dat dit een effectieve manier is om je gewicht onder controle te houden of af te vallen. Maar hoe werkt het en is het wel goed voor je?

Het …

READ MORE